Nyirokmasszázs

Nyirorkrendszer feladata

A nyirokrendszer a test szennyvíz elszállító rendszere. A nyirokerek a vérkeringéssel kapcsolatban vannak. A nyirokrendszer nyirokerkből és nyirokcsomokból áll. A nyirokcsomókban vannak a szervezet védekezését szolgáló sejtek, az immunsejtek (limfóciták). Ezek hatástalanítják pl. a daganatsejteket, baktériumokat, vírusokat, amelyeket a nyirokerek odaszállítanak. A nyirokereknek az a feladatuk, hogy a folyadékot és a nagy molekulájú anyagokat visszajuttassák a keringésbe, amiket a visszerek nem képesek a szövetekből elszállítani. Ezért ezeket az anyagokat nyirokköteles folyadéknak hívjuk. A nyirokerekben szállított anyag átfolyik a nyirokcsomón, a nyirokerek igyekeznek minden olyan anyagot eltávolítani a szervezetből, amire a sejteknek már nincs szükségük, vagy éppen káros a szervezet számára. 

Nyiroködéma

A nyirokrendszer megbetegedése az ödéma, ami akkor keletkezik, ha az ép nyirokrendszer túlterhelődik, illetve amennyiben a nyirokerek károsodnak, és nem képesek szállítani az amúgy normális mennyiségű folyadékot. A szövetekből nem kerül elszállításra a nyirokköteles folyadék.  A szövetekben rekedt anyagok felszaporodnak, ott duzzanatot okoznak. Főként a végtagokat, lábakat, karokat érinti, ritkábban a fej, törzs duzzanatát.

Több stádiuma van. 2. stádiumtól már pihentetésre sem fejlődik vissza az ödéma, itt már komolyabb szövődméynek is jelentkezhetnek.

Nyirokmasszázs

Nyirokmasszázs rendszeres beiktatása javítja a nyirokkeringést.

A kezelés mindig a nyirokkapuk megnyitásával kezdődik, indulunk a nyak és a kulcscsont területén. Haladunk a mellkas, hónalj, hasi és lágyéki nyirokcsomók ingerlésével tovább. A nyirokmasszázs a nyirokkeringés irányában történik körkörös, simító mozdulatokkal az egész testen fentről lefele haladva. A masszázs során végig haladunk a test nyirokerein, kitapintjuk, hol vannak lerakódások, elakadások. Ezeken a helyeken dolgozunk, megszüntetve a pangó elakadásokat, így javítjuk az áramlást.

Mikor ajánlott a Nyirokmasszázs?

Mindig is, prevenció céljából is.

Végtag (kar, láb) dagadás esetén.

Méregtelenítés, fogyókúra idején, narancsbőr esetén, lassú emésztés serkentésére.

Vénás keringési problémák (pl. visszerek) esetén, nehézláb érzés, éjszakai lábgörcsök esetében.

Diabetes, szívelégtelenség, veseelégtelenség fennállása során.

Plasztikai műtétek után, pl. zsírleszívás, mellimplantátum során.

Nátha, megfázás, hosszabb ideig elhúzódó fogászati kezelések után.         Arc nyirokmasszázs.

Nőgyógyászati műtétek (mellamputáció, Wertheim féle műtétek) utógondozása céljából.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan érezhető az elakadás?

Tapintással kis „rizsszem szerű” darabokat lehet érezni a nyirokutakon, nyirokcsomók környékén. Illetve a nagyobb izmoknál „rücskösebb” a bőr tapintása, itt már nagyobbak a letapadások. Sűrű „gél szerű” tapintása is lehet a letapadt szöveteknek. A nyirokban lévő fehérje az évek során gumiszerűen kötőszövetesedik, és ezt már a legtapasztaltabb nyirokmasszőr sem tudja oldani. Ne várjuk meg ezt az állapotot!

Fáj-e a nyirokmasszázs?

Nem jár fájdalommal a nyirokmasszázs! Azonban, ha nagyon be van vizesedve, vagy régóta fennáll a probléma, érzékeny lehet az adott terület. Általában ez hamar enyhül, ahogy beindult a pangó folyadék áramlása, és bekerül a keringésbe a folyadék.

 Mit kell hoznom a masszázsra?

Semmit, magadat. Az orvosi papírokat a szakorvostól. A kezelés alsóneműben történik háton és oldalt fekve a masszázságyon, a vendég letakarásával. Növényi olajjal és speciális nyirokkeringést serkentő bio olajkeverékkel dolgozunk.

Milyen gyakran kell jönni?

A kezelés gyakorisága az adott problémától függ! Hetente, 2 hetente, havonta, vagy bizonyos időnként állapottól függően.

Mikor múlik el az ödéma?

Ez az ödéma állapotától, stádiumától és a páciens életmódváltásától is függ. A 2. stádiumtól már nem visszafordítható a nyiroködéma, de sokat tudunk javítani rajta, szinten tudjuk tartani. A páciens életminőségét is tudjuk javítani.

A nyiroködémával otthon is foglalkozni kell!!!